TÜRK HUKUK SİSTEMİNDE CEZAİ ŞART

Türk hukuk sistemine özgü bir kavram olan cezai şart , 6098 sayılı Türk Borçlar Kanunu 179-182’nci maddelerinde kendisine yer bulmuştur . 6098 sayılı Türk Boçlar Kanunu (TBK) düzenlenen cezai şartın uygulanabilmesi için ; 1-Bir sözleşmenin varlığı 2-Borcun ifa edilmemesi veya eksik ifa edilmesi 3-Cezai şartın sözleşmede açıkça belirtilmesi 4- Tarafların karşılıklı irade beyanı 5- Hukuka…

Read more

UYUŞTURUCU VEYA UYARICI MADDE İMAL VE TİCARETİ VE KULLANMAK İÇİN UYUŞTURUCU VEYA UYARICI MADDE SATIN ALMAK, KABUL ETMEK VEYA BULUNDURMAK YA DA UYUŞTURUCU VEYA UYARICI MADDE KULLANMAK SUÇ KATEGORİLERİNDE TEMEL FARKLAR

1- Niteliği yani kullanıma elverişli olup olmadığı2- Niceliği özellinde elde edilen uyuşturucu mamulün gramajının belirlenmesi3- Kolluk safhasında nerede elde geçirildiği4- Ele geçirildiği yerde hassas terazinin olup olmadığı5- Kan ve idrar testlerinde rastlanıp rastlanılmadığı6- Son olarak ve ön önemlisi elde edilen uyuşturucu maddenin kullanım amacının hayatın doğal akışına uygun olup olmadığı konusunda şüpheden uzak verilerin elde…

Read more

Mirastan Mal Kaçırma (Muris Muvazaası) Davası

Miras hukuku kapsamında değerlendirilmesi gereken mirastan mal kaçırma, muris muvazaası olarak da bilinir. Muris vefat eden kişidir. Muris mirasçısını mirasından yoksun bırakmak isterse mirastan mal kaçırma yoluna gidebilir. Bu durumda mirasçıların hukuk yoluna başvurması gerekir. Muris eğer mirasçısının mirasından mahrum bırakmak isterse karşılıksız kazandırmalar yapmak sureti ile hareket edebilir. Bu durumda satış sözleşmesi ya da ölünceye…

Read more

Kötüniyet Tazminatı Nedir?

Kötüniyet tazminatı alınacağı zaman koşulların sağlanmış olup olmadığına bakılır. Belirsiz süreli iş sözleşmesi kapsamında çalışan işçinin alabileceği bu tazminat türüne iş sözleşmesinin kötü niyetle feshedilmesi söz konusu olduğunda hükmedilir. Zarar koşuluna bağlı olmayan bu tazminat türü işçinin işveren tarafından haksızlığa uğratılması durumunda alınmaya hak kazanılır. 4857 sayılı İş Kanunu madde 17,18,19,20 ve 21’deki uygulama alanı dışındaki…

Read more

İstirdat Davası Nedir?

GENEL BİLGİ İstirdat davası, kişinin karşılaştığı icra takibi sonucu borçlu olmadığı halde ödeme yapmak zorunda kaldığı durumlarda ödediği parayı geri alabilmesini sağlayan bir davadır. Niteliği itibariyle icra hukukundan kaynaklanan ve genel mahkemelerde görülen bir eda davasıdır. Kişi adına başlatılan bir ilamsız icra takibinde, borçlu görünen kimsenin ödeme emrine itiraz etmemesi veya itiraz etmişse icra mahkemesi tarafından…

Read more